E-mail: hi@familyfully.com

Stephen Hawkingin lyhyt historia

Mies, joka etsi “kaiken teoriaa”
Stephen Hawking oli nykyajan tunnetuin tiedemies. Hänen elämänsä kiehtoi ihmisiä vuosikymmeniä, ja huipentui Oscar-palkittuihin rooliin elokuvassa “The Theory of Everything”. Elokuvan nimi viittasi hänen tieteelliseen elämäänsä. Hawking vietti vuosia etsiessään yhtä teoriaa, joka kuvaa universumiamme. Ja heikentävästä sairaudesta huolimatta hän oli yksi tieteen suurista popularisoijista, joka välitti ideansa miljoonille.

8. tammikuuta 1942 Hyvin tavallinen nuori mies
Hawking syntyi 8. tammikuuta 1942 ja varttui St Albansissa, vanhin neljästä sisaruksesta. Hänen isänsä oli tutkimusbiologi ja äitinsä lääketieteen tutkimussihteeri, joten ei ollut yllättävää, että hän oli kiinnostunut tieteestä. Opiskelijana hän oli kiinnostunut fysiikasta ja matematiikasta, koska hän uskoi niiden tarjoavan kaikkein perustavimpia näkemyksiä maailmasta. Mutta mikään ei pitänyt häntä erityisenä luokkatovereidensa joukossa tai hänen ensimmäisellä lukukaudellaan Oxfordin yliopistossa.

1965
Stephen menee naimisiin Jane Wilden kanssa
Stephen sai ensimmäisen tutkinnon fysiikasta Oxfordista ja aloitti tohtorintutkinnon Cambridgessa. Hänen oma yksityinen universuminsa laajeni, kun hän kosi tulevaa vaimoaan. Jane oli myös kotoisin St Albansista ja oli modernien kielten perustutkinto. Hän oli tavannut Hawkingin uudenvuodenjuhlissa ennen tämän diagnoosia. Pariskunta päätti mennä naimisiin nopeasti, koska he eivät tienneet, kuinka kauan Stephenin piti elää. Kun Stephenin terveys heikkeni, hän ryhtyi kävelemään kepin kanssa. Jane, joka oli kaksi vuotta nuorempi sulhastaan, joutui hakemaan erityislupaa korkeakoulustaan, koska opiskelijat eivät yleensä saaneet mennä naimisiin.

1965
Stephen menee naimisiin Jane Wilden kanssa
Stephen opiskeli fysiikkaa Oxfordista ja aloitti tohtorintutkinnon Cambridgessa. Hänen oma yksityinen universuminsa laajeni, kun hän kosi tulevaa vaimoaan. Jane oli myös kotoisin St Albansista ja oli modernien kielten perustutkinto. Hän oli tavannut Hawkingin uudenvuodenjuhlissa ennen tämän diagnoosia. Pariskunta päätti mennä naimisiin nopeasti, koska he eivät tienneet, kuinka kauan Stephenin piti elää. Kun Stephenin terveys heikkeni, hän ryhtyi kävelemään kepin kanssa. Jane, joka oli kaksi vuotta nuorempi sulhastaan, joutui hakemaan erityispoikkeusta korkeakoulustaan, koska opiskelijat eivät yleensä saaneet mennä naimisiin.

1966
Uusi tapa ajatella maailmasta
Hawking pakeni vammansa rajoja kouluttamalla mielensä toimimaan uudella tavalla.
Kun hän alkoi menettää raajojensa käyttö, hän kehitti tapa visualisoida ongelmia mielessään päästäkseen ratkaisuun yhtälöiden kirjoittamisen sijaan. Jotkut hänen kollegansa ovat ehdottaneet, että tämä ajattelutapa on johtanut hänen suurimpiin löytöihinsä. Hawking työskenteli nyt yhden tieteen omituisimmista ideoista – mustista aukoista. Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian äärimmäinen ennuste, ne syntyvät, kun valtavat tähdet romahtavat nollakokoon ja äärettömään tiheyteen – tunnetaan nimellä “singulaarisuus”.

1970
Voivatko mustat aukot antaa vihjeitä siitä, miten maailmankaikkeus sai alkunsa?
Hawkingin työ mustien aukkojen parissa auttoi todistamaan idean “alkuräjähdyksestä” maailmankaikkeuden syntyessä. Kaikki kosmologit eivät vieläkään hyväksyneet 1940-luvulla kehitettyä Big Bang -teoriaa. Työskentelyssä matemaatikko Roger Penrosen kanssa Hawking tajusi, että mustat aukot olivat kuin alkuräjähdys käänteisesti – ja tämä tarkoitti, että matematiikka, jota hän oli käyttänyt kuvaamaan mustia aukkoja, kuvasi myös alkuräjähdystä. Se oli keskeinen hetki, kun osoitti, että alkuräjähdys todella tapahtui. Kun hänen ruumiinsa heikkeni, Hawkingin ura oli nousussa.

1974
Etsiessään fysiikan peruslakeja
Hawking tajusi mustia aukkoja. voisi olla tapa tutkia fysiikan pyhää maljaa: yhtenäistä teoriaa, joka yhdisti yleisen suhteellisuusteorian kvanttimekaniikkaan. Nämä kaksi voimakasta mutta yhteensopimatonta teoriaa kuvaavat maailmankaikkeutta kosmisessa mittakaavassa ja subatomisessa mittakaavassa. Hawkingin yritykset yhdistää ne tuottivat yllättävän tuloksen – mustien aukkojen pitäisi loistaa. Tämä vaikutus tunnetaan nykyään “Hawking-säteilynä”. Teos vahvisti hänen maineensa sukupolvensa keskeisenä ajattelijana. Vuonna 1974 hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi, 32-vuotias ja yksi nuorimmista tämän kunnian saavuttaneista.

1979
Hawking valittiin Isaac Newtonin perillisenä
35-vuotiaana Hawkingista tuli lucasilainen matematiikan professori Cambridgessa – virassa, jota hoitavat eräät Britannian tärkeimmistä fyysikoista, mukaan lukien Newton. Hän oli saavuttanut älyllisten saavutusten huipulle huolimatta siitä, että motorisen hermoston sairaus oli tuhonnut hänen ruumiinsa, hän ei enää kyennyt kävelemään tai ruokkimaan itseään, käytti sähköpyörätuolia liikkuakseen ja sotki puhettaan niin paljon, että monien oli vaikea ymmärtää häntä. Silti hän oli jo ylittänyt lääkäreiden ennustukset yli kymmenellä vuodella.

1985
Stephen menettää äänensä, mutta löytää uuden
Genevessä Hawking joutui sairaalaan hengenvaarallisen keuhkokuumeen takia. Hänen elämänsä oli tasapainossa. Lääkärit pystyivät pelastamaan Stephenin vain suorittamalla leikkauksen, joka vei häneltä puhekyvyn. Nyt hän pystyi kommunikoimaan vain kohottamalla kulmakarvojaan. Stephen oli järkyttynyt, mutta jälleen kerran hän kieltäytyi lyömisestä. Hänen ystävänsä auttoivat häntä käyttämään huippuluokan puhesyntetisaattoria, joka antoi hänelle ainutlaatuisen uuden äänen. Yksi hänen ensimmäisistä pyynnöistään, kun hän oli oppinut järjestelmän, oli, että joku auttaisi häntä viimeistelemään uuden kirjan, jonka parissa hän oli työstänyt.

1988
A Ajan lyhyt historia
Hawkingin johdatus kosmologiaan on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä kirjoista. Hawking halusi selittää työstään yleisölle ja ansaita rahaa perheensä elättämiseen, kun hänen terveytensä heikkeni. A Brief History of Time oli bestseller neljän vuoden ajan. Hawking uskoo, että sen menestys johtuu siitä, että ihmiset saavat pääsyn suuriin filosofisiin kysymyksiin, mutta tunnustaa, että inhimillinen kiinnostus lisäsi myyntiä. Kirjaa myi yli yhdeksän miljoonaa kappaletta. Se teki Hawkingista julkkiksen ja muutti hänen elämänsä.

1995
Stephen menee naimisiin toisen kerran
25 vuoden avioliiton jälkeen ja kolme lasta, Stephen ja Jane Hawking, erosivat ja erosivat. Stephen meni naimisiin sairaanhoitajansa Elaine Masonin kanssa. Kun Hawkingista oli tullut yleinen nimi, hänen kotielämänsä oli kärsinyt. Maine ja sairaus osoittautuivat liian raskaaksi. Hawking kuvaili uutta suhdettaan Elaine Masoniin “intohimoiseksi ja myrskyiseksi”. Hänen toinen avioliittonsa kesti yksitoista vuotta. Hän mainitsi sairautensa aiheuttaman paineen sen lopullista hajoamista varten.

1999
Populaarikulttuurin ikoni
Vuonna 1999 Stephen saavutti mitä monet pitävät äärimmäisenä tunnustuksena: hänen ensimmäinen vierasesiintyminen Simpsoneissa. Tähän mennessä hän oli ikoninen hahmo, yhtä kuuluisa julkisista kirjoituksistaan ja cameoista kuin tieteellisistä kirjoituksistaan. Hän oli esittänyt dokumenttisarjan “Stephen Hawking’s Universe”, vieraili “Star Trek: The Next Generation” -elokuvassa ja lainasi omaperäisen äänensä Pink Floydin albumille “The Division Bell”. Ja hän jatkoi populaaritieteellisten kirjojen julkaisemista.

2004
Mustan aukon tiedon paradoksi
Hawkingin työ mustien aukkojen parissa jatkui. Vuonna 2004 hän keksi rohkean uuden idean kysymyksestä, rikkovatko mustat aukot fysiikan lakeja. Yksi kvanttiteorian taustalla olevista ajatuksista on, että subatomisten hiukkasten (tai “informaation”) fysikaalisia ominaisuuksia ei voida tuhota. Hawking väitti vuosien ajan, että mustat aukot eivät tuhoa tietoa, mutta ei koskaan osoittanut kuinka. Konferenssissa kaikki odottivat hänen ideoidensa uhmaavaa puolustamista. Sen sijaan Hawking teki hätkähdyttävän U-käännöksen. Hänen kiistanalainen uusi teoriansa – tiedon välittymisestä muihin universumeihin – osoitti, että hän oli edelleen miettimässä mielikuvaansa maailmankaikkeudesta.

2009
Stephen julistaa: ‘Minä ‘ei jää eläkkeelle’
Cambridgen yliopiston määräysten mukaisesti Hawking erosi Lucasian matematiikan professorin virastaan täytettyään 67 vuotta. Tähän mennessä hän ei voinut enää käyttää käsiään pyörätuolinsa ohjaamiseen, ja pystyi kommunikoimaan vain liikuttamalla poskilihaksiaan hallitakseen puhesyntetisaattoriaan. Hän ilmoitti kuitenkin aikovansa jatkaa työskentelyä. Hän ei kyennyt ottamaan useimpien vanhempien tutkijoiden hallinnollisia vastuita, vaan pystyi jatkamaan sitä, mitä osasi parhaiten – ajattelua. Hän aloitti uudessa virassa Cambridgessa ja jatkoi julkaisemista johtavissa aikakauslehdissä.

2010
The Grand Design
Parhaimmillaan myyessään kirjaa The Grand Design, Hawking esitti rohkeampia väitteitä kaiken teorian metsästämisestä. Hawking kannatti radikaalia uutta ideaa: M-teoriaa. Se ennustaa, että universumeja on monia ja ettei ole olemassa teoriaa kaikesta, joka kuvaisi erityistä universumiamme. Sen sijaan fysiikan lait ovat erilaisia eri universumeissa; meidän tapahtuu sellaiselle, jossa olosuhteet ovat oikeat elämälle. M-teorian johtopäätökset olivat epämiellyttäviä monille, jotka olivat viettäneet elämänsä teoriaa etsiessään kaikesta, ja jotkut fyysikot hylkäävät M-teorian vain spekulaatioina.

2014
Hawking juhli valkokankaalla
“The Theory of Everything” -elokuvassa Eddie Redmayne esitti Oscar-palkitun Hawkingin. Elokuva perustui Stephenin ensimmäisen vaimon Janen kirjaan “Travelling to Infinity: My Life with Stephen”. Jane ja Stephen tekivät yhteistyötä tuotantotiimin kanssa, ja hän antoi ääniraidan käyttää ääntään. Hawking itse kehui elokuvaa ja väitti, että hänellä oli vaikeuksia erottaa varhaisesta elämästään otettuja valokuvia Redmaynen valokuvista. Elokuvasta tuli pysyvä todistus Stephenin kyvystä inspiroida tutkijoita ja yleisöä.

2018
Hämmästyttävä elämä
Maaliskuussa , Professori Stephen Hawking kuoli. Viisikymmentäviisi vuotta hän uhmasi sairautta, jonka olisi pitänyt tappaa hänet viidessä vuodessa. Diagnoosin jälkeen käytetty aika ei ollut pelkästään selviytymistä – hän tuotti kaiken maailmaa muuttavan työnsä. Hänen loistavat teoriansa kehittivät Einsteinin ajatuksia ja johdattivat Hawkingin tärkeiden nykyajan fyysikkojen panteoniin. Hänen yllätys myydyin kirjansa ja ikoninen ulkonäkö ovat saattaneet esitellä ja rakastaa häntä suurelle yleisölle, mutta hänen ideansa painovoimasta, mustista aukoista ja alkuräjähdyksestä ovat hänen suurin perintönsä.

E-mail: hi@familyfully.com